Het aantal leningen dat via crowdfundingplatforms wordt verstrekt groeit spectaculair. En niet alleen wenden meer en meer bedrijven zich tot de ‘massa’, ze halen ook per keer steeds hogere bedragen op.
Van de bank moeten mkb-bedrijven het niet hebben, zo werd afgelopen dinsdag weer eens pijnlijk duidelijk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) constateerde in een rapport dat de concurrentie tussen banken onderling de afgelopen jaren drastisch is afgenomen.
Een mkb’er kan als hij geluk heeft uit een handjevol banken kiezen, maar voor bedrijven uit sommige branches is de keuze beperkt tot twee.
In hetzelfde rapport constateert de ACM dat er behalve bankfinanciering nog maar weinig alternatieven zijn voor de mkb’er die krediet nodig heeft. Op macro-schaal heeft de toezichthouder ongetwijfeld gelijk, maar een alternatieve vorm groeit zo hard dat het zich snel tot een echt alternatief ontwikkelt: crowdfunding.
De meeste mensen kennen crowdfunding van ‘Kickstarter’, waar met name consumenten kleine bedragen lenen aan startende ondernemers in ruil voor de nog te ontwikkelen product of de dienst. Maar inmiddels zijn er ook tientallen crowdfundingplatforms waar ondernemers serieuze bedragen kunnen lenen, of zelfs eigen vermogen kunnen ophalen bij investeerders.
Met name lenen neemt onder mkb'ers in Nederland een hoge vlucht.
Bedragen steeds hoger
"Toen we begonnen in 2011 lagen de bedragen die bedrijven ophaalden gemiddeld tussen de 10.000 en 15.000 euro. Nu ligt het gemiddelde voor bedrijven al rond de 75.000 euro", zegt directeur en mede-oprichter van Geldvoorelkaar.nl Martijn van Schelven.
Van Schelven valt het op dat steeds meer aanvragen via tussenpersonen, vooral accountants binnenkomen. "Accountants zijn conservatief, maar dat verbetert langzaam. Maar het gaat dan soms wel om financieringen van 200.000 tot 500.000 euro"
Geldvoorelkaar.nl, eind 2014 voor iets meer dan 10 miljoen euro verkocht aan het Zweedse bedrijf Trustbuddy, is het grootste crowdfunding platform in Nederland en heeft sinds de oprichting al 60 miljoen opgehaald, voor zowel bedrijven als particulieren.
Geldvoorelkaar.nl is zeker niet het enige platform dat ziet dat de bedragen steeds harder oplopen. Ook Collin Crowdfund ziet de leningen steeds serieuzer worden. Het gemiddelde staat bij dit platform inmiddels op 165.000 euro.
Bij het een jaar oude Collin Crowdfund, waar de teller op 8,5 miljoen euro staat, speelt naar eigen zeggen wel mee dat het heel streng aan de poort selecteert. "En we hebben een drempel van 50.000 euro", zegt Jeroen ter Huurne, directielid en mede-oprichter.
Vaker bewuste keus voor crowdfunding
Crowdfunding kwam tot voor kort vooral als mogelijkheid boven drijven als de bank nee had gezegd. "Je ziet nog veel aanvragen voor horeca en startups, sectoren die de bank niet zit zitten. Emotie speelt ook een rol. Ondernemers die iets hebben van 'toen ik de bank nodig had, waren zij er niet. Dan heb ik ze nu ook niet nodig' ", zegt Van Schelven.
Toch is er een verschuiving aan de gang. Ter Huurne: "Bedrijven kiezen er bewust voor. Vooral uit marketingoverwegingen. Als ik een voorbeeld mag noemen van een funding die we vorige week hebben gedaan: Grexx. Een bedrijf met een uitstekende financiële positie met een eigen vermogen van 62 procent op een balanstotaal van 1,5 miljoen. Dat bedrijf wordt overal met open armen ontvangen. Maar deze ondernemer heeft bewust ook voor crowdfunding gekozen."
Op advies of samen met de bank
Banken hebben de crowdfundingplatforms inmiddels ontdekt. Soms sturen ze klanten door, maar soms stellen ze voor dat een ondernemer een deel van zijn geld via crowdfunding ophaalt en een ander deel leent bij de bank.
"Je ziet dat banken dan zorgen voor een rekening courant krediet (flexibel, kort vreemd vermogen, red.) en de crowd zorgt voor de financiering voor de middellange termijn", zegt Van Schelven. Hij juicht dergelijke constructies ook toe. "Zo'n rekening courant krediet, dat past goed bij de bank, maar met crowdfunding is dat lastiger."
Het stapelen van verschillende vormen van krediet, dat is de jongste trend waar bijvoorbeeld ook de 'Nieuwe ondernemersbank' van oud-MKB-voorman Hans Biesheuvel zich op richt.
Omvang crowdfunding groeit exponentieel
Vergeleken met de 420 miljard euro die de Nederlandse banken aan kredieten aan niet-bancaire ondernemingen in mei hadden uitstaan, is de markt nog miniem. De AFM schatte de totale markt in 2014 op zo'n 37 miljoen euro.
Maar de groei van crowdfunding is wel exponentieel. Alleen Collin Crowdfund al verwacht in 2015 voor 30 miljoen euro aan leningen te bemiddelen. Geldvoorelkaar.nl verwacht zo'n 60 miljoen aan kredieten via zijn platform te laten lopen.
En dat is nog niet hele markt, want ook spelers als Zencap willen maar al te graag mkb-ondernemers aan bedrijfskrediet helpen. Dus mogelijk gaat de markt dit jaar meerdere keren 'over de kop'.
En zolang de spaarrente zo laag blijft, als hij nu is, zijn er genoeg particulieren en (semi)-professionele investeerders die bereid zijn wat risico te lopen en hun geld een paar jaar willen uitlenen tegen rentepercentages van vijf tot acht procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl